Ara que fa fresqueta és la millor època de l’any per menjar aquest plat de cullera que reconforta l’ànima i escalfa el cos.
Els llegums, com les llenties, són un dels ingredients més versàtils de la nostra cuina, es poden menjar en amanida, estofades, amb verdura, com acompanyament, com entrant, com a plat fort…ara, les llenties amb xoriço són les més populars. Potents i contundents, són molt fàcils d’elaborar. Jo les faig de tant en tant i són perfectes per la carmanyola de la feina, a més, si en sobra, l’endemà encara estan més bones.
He utilitzat llenties pardines de les que no cal remullar abans.
Ingredients per a 4 persones:
300 g de llenties
100 g de cansalada viada (salada)
100 g de xoriço (en comprar-lo especifiqueu que és per coure’l)
1 ceba mitjana
1 gra d’all
½ pebrot verd
1 porro
1 pastanaga
100 g de tomàquet triturat
1 patata gran
1 culleradeta petita de pebre vermell
1 litre d’aigua filtrada i una mica més per si de cas
Oli verge d’oliva
Sal
Posem una cassola a foc viu amb un bon raig d’oli, quan sigui calent posem l’all ben picat, 15 segons després posem la ceba, també ben picada, quan comenci a estar transparent afegirem el ½ pebrot verd tallat en trossos petits i la pastanaga i el porro tallats a rodanxes no molt gruixudes.
Deixem coure 5 minuts remenant sovint, afegim la cansalada i el xoriço tallats a trossos d’1 dit petit d’ample, i que facin unes voltes, ara és el moment de posar el pebre vermell, el deixem només uns segons, que no es cremi, i tot seguit posem el tomàquet, salpebrem i deixem 5 minuts que es faci el sofregit.
Posem les llenties esbandides, i remenem bé, que agafin la substància del sofregit. Afegim el litre d’aigua i tapem, tan aviat com arrenqui el bull, abaixem el foc al mínim, i que vagi fent xup xup uns 40 minuts.
Tenim una mica més d’aigua bullent preparada per si haguéssim fet curt.
Quan han passat els 40 minuts, és el moment de tastar-ho i afegir sal si ho creiem convenient.
Afegim la patata tallada en daus, no l’afegim al principi perquè es desfaria.
Deixem que bulli 20 minuts més.
Si veiem que absorbeix tota l’aigua li posem una mica de la que tenim bullint, en cap moment ha de quedar sec.
Ara tastem a veure si ja estan fetes, dependrà de la qualitat de l’aigua, si cal ho deixeu uns minuts més.
I ja està!
- Gairebé tothom ha tastat alguna vegada unes llenties amb xoriço, i cada casa té la seva recepta, per això no cal ser puristes, la recepta admet moltes variacions: les quantitats, el tipus de llenties, el tipus de verdures, de vegades depèn del que trobes a la nevera, el tipus de xoriço, dolç o picant… Podeu fer qualsevol variació i totes estaran bones.
- La quantitat d’aigua també és variable, a mi m’agrada una mica espès, però com tot, això va a gustos.
- Podeu utilitzar l’olla exprés per fer-les i aleshores reduïm el temps a la meitat. En aquest cas, posarem les patates amb les llenties, i les tallarem a daus més grossos, perquè no es desfacin tant.
- No cal que porti gluten, controlem bé que el xoriço no en porti.