Risotto de carxofes

Ara és una època de l’any en la que podem gaudir d’una exquisidesa de l’hort: les carxofes.

Ingredients (4 persones)

350 gr. d’arròs carnaroli

Tres cullerades d’oli verge d’oliva

6 carxofes

2 porros

Una copa de vi blanc

 1 l de caldo de pollastre o de verdures

500 ml d’aigua filtrada

Sal

50 gr. de mantega

4 cullerades de parmesà ratllat i una mica més per després

Netegem les carxofes traient les fulles exteriors i deixant la part més tendra i una mica de tija, les tallem en quatre talls i traiem els pelets de la part central, les reservem en un bol amb aigua i llimona perquè no s’enfosqueixin.

Posem el caldo a escalfar.

En una paella fonda o un wok (el wok és ideal pels risottos) posem a escalfar una cullerada d’oli i sofregim els porros tallats ben petits, quan estiguin sofregits hi posem l’arròs i li donem unes quantes voltes fins que quedi quasi transparent, posem el vi blanc i deixem que evapori.

De mentre, en una altra paella fonda posem les carxofes (salpebrades) amb l’altra cullerada d’oli i les fregim una mica, quan hagin agafat una mica de color hi afegim l’aigua i deixem que vagi bullint.

Quan hagi evaporat el vi, comencem a posar el caldo ben calent, un cullerot cada vegada, i anem remenant amb una cullera de fusta, no posem el cullerot següent fins que  s’hagi absorbit l’anterior, i anem remenant contínuament.

Quan ja hem incorporat tot el caldo, afegim les carxofes i continuem afegint el líquid de bullir les carxofes com hem fet amb el caldo, quan quedin un parell de cullerots per afegir tastem a veure si està bé de sal i afegim la mantega i el parmesà, remenem bé fins que s’hagi desfet tot. El servim amb una mica més de parmesà ratllat, per si algú se’n vol afegir.

  • Els risottos m’agraden més que el que el meu contorn es pot permetre, i aquest està deliciós.
  • Tot i que el risotto és un plat que no vol esperar, si en sobra, directe a la carmanyola de la feina, tampoc està malament.
  • L’he fet amb porro, perquè la ceba ja és tan dolça, que amb la dolçor de la carxofa potser seria massa, i amb el porro estava perfecte.
  • Si l’acompanyem amb uns xips de carxofa (fregim una carxofa tallada superfina) per damunt queda un plat més festiu.
  • No porta gluten.

Deixa un comentari