Trinxat de la Cerdanya (amb botifarra negre)

He estat un munt d’anys desapareguda, i m’agradaria tornar a agafar el costum d’escriure les receptes que vaig fent. No hi ha una veritable raó per haver-ho deixat, si, tenia més feina, no feia noves receptes…però són excuses, la veritat és que de vegades, no et sents prou motivada per fer les coses i ho vas deixant, i quan te n’adones ja han passat 5 anys!

He provat de reprendre aquest bloc un munt de vegades, però.. ja mai faig fotos del que cuino, i ara, he decidit tornar-hi amb la mateixa intenció que quan el vaig fer per primer cop: que sigui un receptari útil per mi, per la meva família, pels amics i per qualsevol que ho vulgui.

He fet algun canvi, i en el moment que senti que torno a estar en marxa, suposo que en voldré fer uns quants més.

El principal és l’idioma, fins ara escrivia en castellà, senzillament perquè per la meva edat, jo mai havia tingut l’ocasió d’estudiar en català i em sentia molt insegura d’escriure en el meu idioma. Aquests anys he anat practicant l’escriptura en català, he buscat les regles ortogràfiques, he llegit i escrit tot el possible en català, i això ha fet que ara em senti molt més còmode utilitzant el català que cap altra llengua. Us demano paciència si noteu que faig alguna falta, me les podeu corregir, ho agrairé.

A més, espero que algun dia aquest bloc el puguin aprofitar els meus néts, i no sabria dirigir-me a ells amb cap altra llengua que no fos el català.

No em vull enrotllar massa, passo directament a explicar la recepta.

Hi ha un plat que últimament acostumo a fer, és fàcil i barat i la veritat és que ens encanta per aquests dies d’hivern que només vénen de gust coses calentetes o calòriques. Em temo que aquest pertany al segon grup, tot i que es pot alleugerir una mica si no ens passem amb la cansalada i la botifarra.

És un plat perfecte per portar amunt i avall, i com acostumo a portar el menjar a la feina, el faig sovint.

Ingredients per 4 persones

  • Una col d’olla, o col d’hivern (diuen que les que estan cremades pel fred són més dolces, no ho he tastat) que no sigui molt petita, només la part groga, si hi ha tiges molt gruixudes les podem treure.
  • Dues patates grans
  • Cansalada viada (salada, no crua) 3 o 4 llesques d’un dit de gruix.
  • Botifarra negra 100 g.
  • Oli verge d’oliva 1 cullerada
  • 2 grans d’all.

Pelem les patates i les tallem a trossos no molt grans, les posem a una olla gran junt amb la col tallada a trossos regulars, cobrim d’aigua, salem, tapem i posem a bullir 30 minuts des que arrenca el bull.

Escorrem bé la col i les patates.

De mentre, en una paella fonda o cassola escalfem l’oli amb foc baix i hi posem l’all laminat, quan comenci a agafar calor el retirem i reservem i, en el mateix oli hi posem la cansalada tallada a talls d’1 cm de gruix, que es vagi fent a foc molt lent i deixi anar tot el greix. Mentrestant, traiem la pell a la botifarra i la tallem a talls ben petits.

Quan la cansalada estigui torradeta, la retirem i reservem. Posem la botifarra en el greix que ha deixat anar la cansalada, li donem un parell de voltes i tot seguit afegim les patates i la col, apugem el foc.

Anem remenant perquè les patates i la col es barregi bé amb el greix i la botifarra, afegim l’all reservat, al mateix temps, podem començar a aixafar-les, han d’anar evaporant tot el líquid que els quedi, aixafem bé amb una forquilla, no ha de quedar com un puré.

Quan veieu que ha perdut la humitat li podem donar la forma d’una truita de patates, però vigileu, no té prou consistència per donar-li la volta com a una truita, per la qual cosa caldrà anar amb molt més de compte.

Podem servir el trinxat calent o tebi, com ens vagi bé, amb la cansalada reservada per sobre.

  1. Aquesta és una típica recepta d’aprofitament, si acostumeu a fer caldo, podeu posar col i patata i després fer un trinxat.
  2. Les quantitats són orientatives.
  3. A mi m’agrada amb la botifarra, però la recepta original no la porta.
  4. És un plat que es pot tornar a escalfar al microones o a la paella la mar de bé.
  5. Com he dit al principi, les calories les aporten la cansalada i la botifarra, pel que podeu augmentar o disminuir la quantitat.
  6. No duu gens de gluten.

Un pensament sobre “Trinxat de la Cerdanya (amb botifarra negre)

  1. Quina sorpresa més agradable! Et trobava vaba a faltar. I segur que als teus nets els hi encantarà trobar les teves receptes i recordar els teus menjars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s